TaL Strona Główna TaL
Tales and Legends

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Talkulator  Talkomiks  Facebook
Tales and Legends PolecaPolecamy  Toplisty Tales and LegendsToplisty 

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Idrin
2010-09-01, 21:39
TaL 2.0.0.0.0 - ogarniamy
Autor Wiadomość
Idrin 
Techniczny Mistrz Gry
Manual Anty-vir

Wysłany: 2008-07-16, 09:07   TaL 2.0.0.0.0 - ogarniamy

<spamujcie tutaj xp>

...Albo nie. Mam pytanie.

Pyth. Mówiłeś kiedyś o jakiś stylach walki. Że złodziej z daggerkiem musi przyjąć jakąś taktykę walki/styl by pokonać heavy paladyna. Możesz coś na ten temat więcej powiedzieć?

Na jakiej zasadzie będą działały te style walk? No wiadomo raczej, że sposób poruszania się... Wyprowadzania cięć. Ale co dalej, jakie to będą style?

Jak tak dobrze się ogarnąć to nie każdy styl używa tej samej częstotliwości ataków. Chodzi mi tutaj o te szybsze. Tam gdzie napaleniec atakuje bez przerwy i to w dość zastraszającym tępie a co deka odbiega od zasad 'tur' i 'akcji'.

wtf omg? Ekslejn pliz... xd
Ostatnio zmieniony przez Idrin 2010-06-16, 11:37, w całości zmieniany 2 razy  

Reggirt 
Techniczny Mistrz Gry
Dupotruj Talowy 2.0

Wysłany: 2008-07-16, 10:18   

IMO to będzie TaL 2.0 ;]

kolejne Pytanie do Pythona:

Po opracowaniu tej mapy którą Ci posłałem, poszczególne królestwa będą zajmować tylko 'starą' Sorię czy może rozszerzy się ich położenia na całą. (nie będą już tak w kupie na tym małym półwyspie) ??

Altharis 
Profesjonalista

Wysłany: 2008-07-16, 10:28   

No może być tak, że te nowe tereny trzeba bedzie dopiero odkryć i wtedy zostaną naniesione na mape ;]

Pythonius 
Mistrz Gry

Wysłany: 2008-07-16, 14:59   

Idrin - Styl walki tworzy dla swojej postaci sam gracz, a im gracz ma lepszą głowę, wgląd w zdolności i system, tym lepszy sobie styl dobierze. Style walki to nic innego jak dobór odpowiednich zdolności specjalnych i zwykłych, połączonych z odpowiednim ekwipunkiem i wykorzystaniem w przeliczeniu na ilość akcji w turze. Nie będzie jednego uniwersalnego stylu, chyba, że komuś wystarcza: "lecę i walę". W związku z tym style walki preferowane przez postacie i mądrych ich prowadzących, będą na pewno ulegały drobnym zmianom. Prawdziwym testem stylów walki będzie przeprowadzenie turnieju na zasadach TaL 2.0. Nikomu nie będę sugerował jak ma walczyć. Aby było sprawiedliwie, każdy musi sam dojść do tego co robi.

Reggirt - Po tym jak mapka będzie odpowiedniej wielkości zrobimy jej kilka kopii.

Jedna kopia będzie geografią kontynentu, druga kopia podziałem na krainy, trzecia kopia podziałem na państwa.

Zaczniemy robić to od starego świata (czyli Soria - mapa polityczna), a później się to wszystko rozprzestrzeni. Cały kontynent będzie wypchany państwami mniejszymi lub większymi. Większość z państw będą to państwa ludzie, a co najwyżej odpowiednie krainy będą w większości zamieszkiwane przez inne rasy będące w większości.

Altharis - Tereny będą do odkrycia, ale wtórnego. Po prostu, jeżeli wybierzesz się w nieznane na północ, może okazać się, że odkryłeś granicę państwa o którym wcześniej niewiele osób miało pojęcie.

Orick 
Profesjonalista
Dyplomata

Wysłany: 2008-07-16, 15:30   

A co z nowymi graczami? Ich postaci będą mogły pochodzić z całego świata, czy nadal pozostaną "Synami Sorii"?

٩(͡๏̯͡๏)۶-me?

Pythonius 
Mistrz Gry

Wysłany: 2008-07-16, 15:34   

Soria to Soria, tylko, że teraz trochę większa. Muad już pochodzi z północy i jest już kilku przybyszów. Nie mniej jednak wraz z rozszerzeniem świata gry, rozszerzy się zakres pochodzenia z różnych regionów. Ludzie będą mogli wybierać swą narodowość, podobnie jak elfy, czy krasnoludy. Chyba, że ktoś będzie wolał poruszać się w ramach rasowych, wtedy narodowość dla niego nie będzie niczym ważnym.

Orick 
Profesjonalista
Dyplomata

Wysłany: 2008-07-16, 15:39   

Kolejne pytania czysto geograficznie-kulturowe:
Czy świat który aktualnie znamy, ulegnie jakimś drastycznym zmianom? Czy np. ziemie ludzi zostaną podzielone na królestwa, lasy Srebrnych Elfów nagle staną się częścią większego państwa? Czy np. ziemie gogów przestaną być ziemiami gogów, a ich nazwa zmieni się np. na "Cesarstwo Quintes" czy cokolwiek innego?
I czy nastąpią jakieś różnice kulturowe? Np. ludzie ze wschodu będą wznosić wielkie piramidy i wierzyć w Zielonego Ogóra, orkowie z południa okażą się bardziej pokojowi niż ich bracia spod Lasu Srebrnych Elfów?
I mam rozumieć że świat "rozszerzony" nie jest znany naszym postaciom? Uczeni Sorii wiedzieli że istnieją inne państwa, lecz dopiero teraz nastąpi jakby ożywienie polityki międzynarodowej?

٩(͡๏̯͡๏)۶-me?

Altharis 
Profesjonalista

Wysłany: 2008-07-16, 15:42   

Przy tych zmianach można by bezboleśnie i w miarę klimatycznie dorzucić kilka jakichś nowych, ciekawych ras.
Ostatnio zmieniony przez Altharis 2008-07-16, 15:43, w całości zmieniany 1 raz  

Orick 
Profesjonalista
Dyplomata

Wysłany: 2008-07-16, 15:43   

Którymi nikt by nie grał ;]
Chociaż pomysł Altharisa nie jest zły. Może jakieś "podrasy" a'la Icewind Dale 2?

٩(͡๏̯͡๏)۶-me?

Altharis 
Profesjonalista

Wysłany: 2008-07-16, 15:44   

No - dorzucamy tereny pustynne dajmy na to- i podrasa ludzi a'la beduini tudzież jakieś słoneczne elfy ?

Nikt by nie grał ? wydaje mi sie, że wręcz przeciwnie...

DaMi 
Techniczny Mistrz Gry
Narrator

Wysłany: 2008-07-16, 15:49   

Ludzie z północy - smagli blondyni, czy ludzie ze wschodu (jak Yoshi z sesji Krew i Stal) już istnieją. To nie jest tak, że z dnia na dzień pojawi nam się tuż pod nosem gigantyczny kontynent. To w sesjach, czy w opisach ras już poniekąd istnieje. Po prostu nasza malutka soria do tej pory miała z nimi bardzo ograniczony kontakt...

...choć tacy kupcy z Hailery prowadzą ze Wschodem dość ożywioną wymianę handlową.

Podrasy? Pomysł do dyskusji ale tylko w momencie, gdy poznamy szczegóły geograficzne i kulturowe nowych krain. Póki co tylko Wszechwidzące oko Pytona je zna ;)

Reggirt 
Techniczny Mistrz Gry
Dupotruj Talowy 2.0

Wysłany: 2008-07-16, 16:09   

Soria -mapa polityczna która teraz robi za cały świat jest za przeproszeniem przepchana...

wiem że ma już odniesienia w sesjach ale tygodniowa wędrówka stąd do tąd gdzie zmiana klimatyczna jest niesamowita, tak samo jak niesamowicie blisko się inne państwo znajduje jest troszku bue?

to tak jakby wszystkie państwa europy wraz z ich odrębnym klimatem chcieli by upchać na półwysep skandynawski ;p

Pelios 
Mistrz Gry
Cierpliwy Pel

Wysłany: 2008-07-16, 16:19   

Doskonale wiem jak wielki jest to bezsens i już o tym mówiliśmy w kąciku. Niemniej jednak nie można zmienić drastycznie tak ważnej rzeczy. Wędrówka z Broln do granic południowego lasu nie może nagle wydłużyć się do 2 tygodni.

Orick 
Profesjonalista
Dyplomata

Wysłany: 2008-07-16, 16:23   

To może jakies wytłumaczenie że te anomalie klimatyczne są spowodowane jakims wybuchem magii wieki temu albo jakimś meteorem ^^'

٩(͡๏̯͡๏)۶-me?

Reggirt 
Techniczny Mistrz Gry
Dupotruj Talowy 2.0

Wysłany: 2008-07-16, 16:36   

Cytat:
Doskonale wiem jak wielki jest to bezsens i już o tym mówiliśmy w kąciku. Niemniej jednak nie można zmienić drastycznie tak ważnej rzeczy. Wędrówka z Broln do granic południowego lasu nie może nagle wydłużyć się do 2 tygodni.

nagła choroba koni spowalniająca ich ruch o połowę xD

Cóż najlepiej to rozwalić obecną sorię i na większym terenie porostawiać miasta: Nowe Broln, Nowy Seilar, Nowy Jork xD

IMO rzucenie tego po zakończeniu wszsytkich sesji i wprowadzenie tego do wszystkich nowych sesji nie było by głupie...

Pythonius 
Mistrz Gry

Wysłany: 2008-07-16, 16:37   

Postać obciążona w sposób lekki pokona średnio dziennie 30 km. W 14 dni pokona 420 km, a to jest mniej niż z Gdańska do Kielc. Wychodziłoby na to, że Soria to jest cholernie mały skrawek świata.

Trzeba ustalić jednostki kilometrów na mapie, to podstawa do późniejszego odnoszenia odległości. Trzeba pamiętać także, że między dużymi miastami samego Imperium musi być przynajmniej 200 km odległości, ponieważ pola rolne nie są studnią bez dna i aby wyżywić olbrzymie miasto potrzeba olbrzymich pól i głodujących chłopów do roboty.

Co zaś się tyczy ras.

Można dodać mniejsze rasy, niezbyt często spotykane w świecie. Podzielić krasnoludy na kilka rodzajów, orków, dodać ewentualnie nowy rodzaj elfa, zrobić mieszańce ras, serpensów (paskudna nieprzemyślana rasa) zrobić pomiotami różnych gatunków smoków (czerwonego, zielonego, białego etc.). Byleby tylko z tym nie przesadzać.

Większość pomysłów i tak wyjdzie od Was. Ja je pozbieram i w Kąciku MG się je omówi lub na gg.

MuadDb 
Uwieczniony w Historii
Wędrowiec

Wysłany: 2008-07-16, 19:40   

dajmy jakąś malarie czy dżumę by wyrżnęła pół sorii ^^

zawsze to jakiś wątek na większe zmiany ;p parę zgonów przecież nic by nie zmieniło.. a i każdemu graczowi by klimacik się zmienił ^^

Lipka 1991 
Epicki Bohater
Wieszcz Zguby

Wysłany: 2008-07-16, 20:04   

A może gracze się pobudzą w swoich łóżkach i powiedzą sobie "ale miałem głupi sen, ale dobrze ze my już wszystko znamy" ? xD

Tak w ogóle to tal 2.0 będzie za 2 lata nie?

DaMi 
Techniczny Mistrz Gry
Narrator

Wysłany: 2008-07-16, 20:11   

Jak Pyton utrzyma tempo to jutro :P <joke>

Ale fakt faktem, ja również rozbliłbym o kant dupska realizm i czasy podróży, a rozłożył obecne krainy inaczej. No bo nie znam wytłumaczenia dla któego 5 stref klimatycznych mieściłoby się na jednym małym półwyspie gigantycznego kontynentu.

Wbrew pozorom to da się zrobić. Płynnie przejść z jednego świata do innego, pod warunkiem, że umownie gracze nie będą opisywać "u diabła, jeszcze w poprzedniej sesji z Broln do Dorienburga szedłem trzy dni, a dziś trzy tygodnie?". Umowa społeczna uczyni cuda.

Zaś dotychczasowe Imperia można rozbić na kraje, tego już nikt nie broni.

Reggirt 
Techniczny Mistrz Gry
Dupotruj Talowy 2.0

Wysłany: 2008-07-16, 21:27   

DaMi napisał/a:
Wbrew pozorom to da się zrobić. Płynnie przejść z jednego świata do innego, pod warunkiem, że umownie gracze nie będą opisywać "u diabła, jeszcze w poprzedniej sesji z Broln do Dorienburga szedłem trzy dni, a dziś trzy tygodnie?". Umowa społeczna uczyni cuda.

No o to biega ;3

Idrin 
Techniczny Mistrz Gry
Manual Anty-vir

Wysłany: 2008-07-17, 09:30   

Altharis napisał/a:
Przy tych zmianach można by bezboleśnie i w miarę klimatycznie dorzucić kilka jakichś nowych, ciekawych ras.

Przypomnę tak jeszcze raz -> Handlowe Dżawy z elo skarbcami =p Będzie dobry motyw je teraz wkręcić.

Pelios 
Mistrz Gry
Cierpliwy Pel

Wysłany: 2008-07-18, 15:37   

Racja trzeba je w końcu wprowadzić. Trzeba je tylko wpierw ładnie opisać i w świat wprowadzić :]

DaMi 
Techniczny Mistrz Gry
Narrator

Wysłany: 2008-07-18, 15:43   

....eeeee? do kogoś pijesz? ;)

Pelios 
Mistrz Gry
Cierpliwy Pel

Wysłany: 2008-07-18, 18:12   

Do nikogo konkretnego, raczej rzucam luźną sugestię, by ktoś je ładnie opisał ^^. Bo ja w opisach dobry nie jestem. A Regg mógłby jeśli byłby tak uczynny je narysować jak już ustalimy ich wygląd ^^.

Reggirt 
Techniczny Mistrz Gry
Dupotruj Talowy 2.0

Wysłany: 2008-07-18, 20:01   

Pelios napisał/a:
A Regg mógłby jeśli byłby tak uczynny je narysować jak już ustalimy ich wygląd ^^.

Mógłbym.... jak narazie w planach tego nie mam i pewno długo mieć nie będę ;]

Aktualnie mapka na rzecz TaLa starczy ;]

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi