TaL Strona Główna TaL
Tales and Legends

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Talkulator  Talkomiks  Facebook
Tales and Legends PolecaPolecamy  Toplisty Tales and LegendsToplisty 

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Manga i Anime
Autor Wiadomość
DaMi 
Techniczny Mistrz Gry
Narrator

Wysłany: 2010-12-29, 14:54   

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Tak wklejam z głupia frant, bo w trakcie przerwy między jednym artykułem kodeksu rodzinnego a drugim wpadłem na pana youtuba a pan youtub podał mi opening do jednego z milej przeze mnie wspominanych anime jako propozycję do obejrzenia. Panu youtubowi podziękowałem, a linka podaję tutaj.

A nuż komuś się spodoba.

EDIT:

Skoro dałem opening powyżej, to podrzucam też drugi. Do anime, które, moim zdaniem, miażdży i zjada na śniadanie wszystkie podobne serie dotyczące wielkich robotów, z Evangelionem na czele. Budowa postaci, różnorodność walk i głębia poruszanych tematów sprawia, moim zdaniem, że NGE wygląda przy Bokurano po prostu... płytko i śmiesznie, zaś Shinji - na anemicznego chłopka roztropka totalnie bez charakteru.

http://www.youtube.com/watch?v=05p646nlYS0

Polecam !

paulo21 
Łowca Skarbów

Wysłany: 2011-07-22, 23:29   

Wpadłem na chwilę, więc chociaż rzucę wam bardzo fajny AMV na rozruszanie tematu, bo nie wierzę, że nagle wszyscy przestali czytać i oglądać.

MasterBlasterX 
Wędrowiec
Amator

Wysłany: 2011-09-24, 23:09   

Anime zacząłem oglądać w kwietniu 2009 roku (20 lat miałem). To mój profil na myanimelist.net - http://myanimelist.net/profile/Mamut

Ogólnie stałem się tak ostro hardcorowym otaku. Oglądam na potęgę wszystko, jak leci, tylko bez mrocznego cyberpunku. Jedno anime z tego gatunku mam w droppniętych. Z kolei lubię ecchi, romanse, komedie i wiele innych ;]

Pelios 
Mistrz Gry
Cierpliwy Pel

Wysłany: 2011-09-27, 10:01   

Hoho całkiem pokaźna lista. Podoba mi się szczególnie 10 dla School Rumble ;] (moje ulubione komediowe anime).

Tylko czym sobie Rebuild of Evangelion 1.0 zasłużył na 1?

MasterBlasterX 
Wędrowiec
Amator

Wysłany: 2011-09-27, 21:04   

To nie ocena, a ilość epizodów. Filmowi NGE 1.0 nie wystawiłem żadnej oceny.

A School Rumble ma u mnie dyszke i stałe miejsce w top 5 ulubionych, bo jest cholernie poryty i nieprzewidywalne, a i humor znakomity xD

Pelios 
Mistrz Gry
Cierpliwy Pel

Wysłany: 2011-09-27, 22:35   

MasterBlasterX napisał/a:
To nie ocena, a ilość epizodów

Oups, źle się przyjżałem, mea culpa.

A co do SR u mnie podobnie.
Z czystej ciekawości spytam. Co sądzisz o zakończeniu całej serii (tym z OAVek, czyli sławetnym Pie Ending)?

MasterBlasterX 
Wędrowiec
Amator

Wysłany: 2011-09-28, 11:27   

Słabo pamiętam, jak się kończy, ale chyba w OVA 'Ni Gakki' jest zakończenie.

[spoiler]Chodzi o zakończenie, że Karasuma ma chorobę psychiczną, a wszyscy spotykają się po jakimś czasie na spotkaniu klasowym?[/spoiler]

Jeśli tak, to zakończenie jest dla mnie neutralne - ni fajne, ni głupie, a takie, którego można się było spodziewać po takim anime ;]

Pelios 
Mistrz Gry
Cierpliwy Pel

Wysłany: 2011-09-28, 14:57   

Tia o to zakończenie mi chodziło. Wiele osób psioczy na nie strasznie, dlatego chciałem poznać Twoją opinię. Dla mnie osobiście było zakończeniem iście idealnym i nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek innego.

Jak będziesz miał nadmiar czasu to polecam też przeczytać mangę, w niej to bowiem jest cały sezon 3, a nie tylko skrót i końcówka w postaci OVAek. W tym jedna z najsmutniejszych scen jakie kiedykolwiek widziałem w jakiejkolwiek historii.
Jest też parę chapterów o nazwie School Rumble Z, z których jeden zdradza co to dzieje się bodaj z 5 czy 10 lat później.

MasterBlasterX 
Wędrowiec
Amator

Wysłany: 2011-09-29, 07:06   

Omoshiroi (ciekawe)

Nie lubię czytać mang na monitorze. Od niedawna kupuję oryginalne wydania i takie coś mi odpowiada, więc mało prawdopodobnym jest, bym zaczął czytać na kompie, niestety.

Pelios 
Mistrz Gry
Cierpliwy Pel

Wysłany: 2012-04-20, 10:52   

Temat dawno nie ruszany, czemu by go zatem nie znekromancić?

Pewien już czas temu dane mi było obejrzeć pewien film. Konkretnie
The Disappearance of Haruhi Suzumiya

Słyszałem o nim dobre rzeczy, a jako, że Melancholy of Haruhi Suzumiya mi się podobało, w końcu pobrałem kinówkę i ją obejrzałem.
Wgniotła mnie w fotel z siłą wodospadu. Serio, dawno nie obejrzałem czegoś tak przesączonego ładunkiem emocjonalnym i tak mistrzowsko wykonanego.

Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to fakt, że film trwa prawie 3 godziny, co na standardy kinówek anime jest długością porażającą. Podczas oglądania widać, że z niczym się nie spieszy i dawkuje całą historię w mistrzowskim timingu.
Kto obejrzał wcześniej Melancholy o HS wie, że opowiadania o czym toto anime jest mija się z celem. Je po prostu trzeba obejrzeć.

Wydaje mi się, że lepiej niż słowa z opisem i zachęceniem poradzi sobie AMVka:
http://www.youtube.com/watch?v=i4_l--5G93g

Jednakże przestrzegam. Nie oglądać filmu jeśli wcześniej nie obejrzało się Sezonu pierwszego anime i pierwszego odcinka sezonu drugiego. Resztę S2 można sobie podarować.

A czym w ogóle jest samo oryginalne anime czyli The Melancholy of Haruhi Suzumiya?
Hmm. Macie tu trailer z potwornym dubbingiem: http://www.youtube.com/watch?v=SajFozfabPs
A ogólnie to mogę tylko powiedzieć, że anime składające się z 12 odcinków bodajże, wywołało istną furorę po wyjściu więc coś w tym chyba jest. Obejrzeć można w kolejności oryginalnej bądź właściwej, z czego polecam stanowczo oryginalną czyli pokręconą i pomieszaną acz nadal o dziwo zachowującą sens (po creditsach dopiero dowiadujemy się który był to odcinek :P ). Wiele osób zniechęcił kompletnie pierwszy episode, acz zdecydowanie warto go przeboleć i obejrzeć całość.

Toteż jeśli widziałeś/aś Melancholy of HS, bierz się obowiązkowo za ściąganie 1 odcinka S2 oraz filmu Disappearance of Haruhi Suzumyia w jakości jak najlepszej. Jeśli nie widziałeś/aś MoHS... to wiesz co robić.

paulo21 
Łowca Skarbów

Wysłany: 2012-05-04, 13:58   

Jeśli chodzi o kinówki to z niecierpliwością czekam na 23 maja kiedy to zostanie wydany na dvd Berserk Golden Age Arc I: Egg of the Supreme Ruler, wtedy powinny pojawić się na torrentach jakieś ripy w sensownej jakości. Co więcej powstaje już kolejna część filmu, która zapowiada się jeszcze lepiej niż pierwsza. :twisted: Generalnie po trailerach pierwszego filmu można przyczepić się do cukierkowej grafiki i cg, ale w drugiej części wygląda to już zdecydowanie lepiej, więc nie ma co narzekać zbytnio. Na minus zdecydowanie brak pokazania przeszłości Gutsa, ale z tego co wyczytałem to mają pojawić się jakieś retrospekcje.

Trailer pierwszego filmu
Trailer drugiego filmu

paulo21 
Łowca Skarbów

Wysłany: 2012-06-05, 23:34   

Podbiję , i zostawię takiego linka jakby kogoś zainteresował mój wcześniejszy post. http://www.youtube.com/watch?v=wr_GEPqeSI4 niestety co do jakości fullhd to nie jest, ale też da się oglądać.

Pelios 
Mistrz Gry
Cierpliwy Pel

Wysłany: 2012-06-10, 03:36   

Król w nowych szatach.
Obejrzałem pierwszy ep Golden Age Arc i śmiem twierdzić, że wyszedł wyśmienicie.
Nieco zastanawiało mnie to Warner Bros na wstępie, ale już po 10 minutach byłem mile zaskoczony. W końcu przestali obawiać się latających flaków, czyli odwzorowywania berserka w pełni.
Pytanie brzmi, czy zamierzają wyjść poza Golden Age Arc czyli dalej niż dotychczasowe anime.

W zasadzie nie liczę na to. Nawet ta niewielka część mangi obrazuje jedną z najlepszych fabuł w historii kinematografii. Acz byłoby miło.

Ogólnie jestem zadowolony z nowych ciuszków.

DarkLord 
Epicki Bohater
Władca Ciemności

Wysłany: 2012-12-14, 22:46   

Można zrobić anime o wszystkim :cool:

Girls und Panzer

"Gdzie jest twój bóg paladynko?"
Eric "Ellesar" Wald

Pelios 
Mistrz Gry
Cierpliwy Pel

Wysłany: 2013-04-19, 22:52   

Jeśli kogoś to interesuje, dzisiaj wyszedł nowy AMV Hell.

AMV Hell 6.66
This Is (Not) The End
Link do torrenta: http://adf.ly/NEZgJ

Ja ze swojej strony dodam, że wyszedł wyjątkowo dobrze. Kupa doskonałych klipów, przy wielu z nich dobrze się uśmiałem. Polecam.

Dla tych co nie wiedzą co to AMV Hell, oficjalna stronka to www.amvhell.com
Czym zaś jest toto, najlepiej chyba zobrazować pierwszym z nich, od którego wszystko się zaczęło: http://www.youtube.com/watch?v=bJb_fMgrDv0
AMV Hell 1 i 2 trwały jedynie kilka minut, potem zaczęły się półtoragodzinne, doskonałe projekty, czyli od 3 do obecnie 6.

Dodam jeszcze linka do mojego ulubionego clipu z szóstki: http://www.youtube.com/watch?v=nEOCJeqoWVo

Pelios 
Mistrz Gry
Cierpliwy Pel

Wysłany: 2013-08-30, 23:40   

Być może pasuje to bardziej do Śmieszne Rzeczy ale zamieszczę tutaj, jako że z Evangeliona.
Niemniej jednak dawno się tak nie uśmiałem :D

EvAbridged

// +1
// +1
Ostatnio zmieniony przez Khazarid 2013-09-02, 00:44, w całości zmieniany 3 razy  

Pelios 
Mistrz Gry
Cierpliwy Pel

Wysłany: 2014-04-13, 01:56   

Steins;Gate

Obecnie wylądowało w moim top5 anime, warto więc cosik o nim napisać.

Ogólnie mówiąc, tematyka kręci się wokół podróży w czasie. Głównym bohaterem jest samozwańczy szalony naukowiec, mieszkający w tanim apartamencie wraz z megahakerem - typowym użytkownikiem 4cha...tak zwanego @channela oraz bezrozumną istotką płci żeńskiej, zajmującej się głównie szyciem kostiumów cosplayowych.

Grupka ta pewnego razu wynalazła coś, co można by nazwać nieco upośledzoną "time machine".
Co ciekawe, seria stara się jak może, by wszystkie niuanse podróży w czasie itp ugruntować w prawdziwych teoriach naukowych. Na tyle na ile to możliwe przy dotykaniu tematu podróży w czasie.

Słyszałem głosy, że seria jest nudna do 12 odcinka. Sam tego nie odczułem, ale takie słuchy ponoć chodzą. JEdno jest jednak pewne. Od 12 odcinka, zaczyna się jazda, która zagwarantowała temu anime miejsce w moim osobistym top 5.
Na zachętę standardowo AMVka: https://www.youtube.com/watch?v=Ub5iP0GQ5QA

MasterBlasterX 
Wędrowiec
Amator

Wysłany: 2015-02-06, 06:26   

Moim ulubionym AMV z Stain's Gate jest ten: https://www.youtube.com/watch?v=tT8OtS7QTEE
Krótki, ale świetny :D

A harcdcorowcą polecam ten torrent: http://www.nyaa.se/?page=...349&showfiles=1 :D

Pelios 
Mistrz Gry
Cierpliwy Pel

Wysłany: 2015-08-25, 03:23   

Nice, całkiem fajne AMV, jak masz jakiś link do ściągnięcia to podaj.
Ja rzucę kolejne AMV ze Steins;Gate, bo to anime urzekło mnie niesamowicie: https://www.youtube.com/watch?v=mvH1h1ZKyOU

MasterBlasterX 
Wędrowiec
Amator

Wysłany: 2020-04-27, 17:05   

Kolejne prawie 5 lat od mojego ostatniego logowania, a tu dalej posucha. W sumie ten nick bym zmienił, bo w dzisiejszych czasach jest iście dziecinny.
Jeżeli o samo anime chodzi, to moja lista zbliża się do 1000 pozycji (wiadomo, że część z tego to OVA, kinówki i speciale, czyli około 550 to serie TV). W tym sezonie kilka tytułów, na które bardzo liczyłem, zostały opóźnione przez pandemię, przez co popuściłem kilka łez zważywszy na fakt, że chociażby na trzeci sezon Yahari Ore no Seishun Love Comedy wa Machigatteiru czekałem blisko 5 lat. Niech ten wirus szybko przepadnie, a przynajmniej w Japonii...

MasterBlasterX 
Wędrowiec
Amator

Wysłany: 2024-07-02, 18:29   

Chyba umarliście na śmierć? :D

Farewell 
Mistrz Gry
Król Słońce

Wysłany: 2024-07-23, 21:38   

Forum jest spokojne, ale poza forum sesje toczą się jak nigdy przedtem :wink:

DaMi 
Techniczny Mistrz Gry
Narrator

Wysłany: 2024-07-25, 11:28   

Formuła forum nieco umarła, ponieważ rozgrywanie sesji trwało długo, ale sam system tu stworzony ma się dobrze, żyje i jest rozwijany nadal. ;)

Pythonius 
Mistrz Gry

Wysłany: 2024-07-25, 16:33   

Zwracam uwagę na obowiązek wstawiania postów zgodnie z tematem.

DaMi 
Techniczny Mistrz Gry
Narrator

Wysłany: 2025-02-19, 22:45   

Pyton złagodniał na starość, mógł dać Masterowi ostrzeżenie po starej znajomości, ale w ostatniej chwili wstrzymał rękę :D

Odpowiedz do tematu