Ja ze swojej strony tą zdolność brałem tylko ze względu na wymagania skrytobójcy (jak 95% mojego "builda"). Można by ogólnie pokombinować coby w wymaganiach specjalizacji nie było żadnych zdolności początkowych (co najwyżej brak konkretnych wad).
Zaś co do gorącej krwi, można spokojnie dodać nową zdolność o podobnym działaniu. Przykładowo + do inicjatywy w wysokości połowy stopnia jakiegoś niezwiązanego z nią atrybutu, np Inteligencji.
Moim zdaniem trzeba byłoby dorobić boga, który odpowiada za góry. Tak jak u Tolkiena, bóg który za wszelką cenę kładł nacisk na wytrzymałość, siłę i kondycje. Na swój wzór stworzył właśnie krasnoluda, istotę postawną, góry, marmury, granity i tym podobne.
Ciekawą koncepcją wydaje mi się być "wykucie krasnoluda" młotem i kowadłem, przez tego boga. Wtedy, jako krasnolud, mógłbym mieć różne ciekawe wstawki (Na święty młot imię-boga!).
Sorki, za jakość i nieokrzesanie w tym poście. Ja już śpię
Ogólnie lista bogów jest otwarta i mogą się stale pojawiać nowi. Propozycję zatem możecie śmiało zgłaszać.
Zaś co do boga, który to wykuł krasnoludów ala i Tolkiena. Takim kimś był młody bóg, który został razem z resztą unicestwiony. Co najwyżej można dorobić jakiegoś boga Wyrobów ręcznych czy Boga Skał i Ziemi.
Krasnoludy poznawczymi agnostykami? Deistami? O cholera, to miałoby ręce i nogi... i też byłoby ciekawe.
Może warto się nad tym zastanowić i ewentualnie dopisać do ich rasy, że wierzą oni tylko w to, że jacyś tam bogowie istnieją, ale śmieją się ze wszystkich, którzy wierzą w jakieś błogosławieństwa i tym podobne?
Mogłoby być ciekawie.
Czemu wartość "zbroja" u złodzieja-goga Idrinowej postaci w skórzanej zbroi przewyższa wartość "zbroja" u wojownika, który wszystko władował w Kondycje i chodzi w kolczugach? (Gorut)
Zrobiłem sobie krasnoluda, zbrojnego, coby ten mógł chodzić w bardzo ciężkich zbrojach, broniąc się przy tym tarczą. Władowałem mu wiele punktów w siłę o kondycję, bo na zdrowy rozum - od tego powinno to zależeć.
Teraz w Legendzie (postać była tworzona właśnie pod to) dałem sobie pełną płytę na barki oraz na wszystkie możliwe elementy ciała. Standard. Do tego, ciężką tarczę. Moja postać miała być od początku "tankiem" i z takim przeświadczeniem ją tworzyłem. A tu co? Jak zwykle znowu doznałem uczucia "Mogłeś robić złodzieja. I tak są najsilniejsi" bowiem co się okazuje? Moja postać ma 23 inicjatywy. Dzięki tej zbroi nie jestem wstanie nic już zrobić. Ani zaatakować, ani się obronić.
Z prostych obliczeń matematycznych wynika, że powinienem dać sobie mnóstwo zręczności. Jedyny rozsądny atrybut.
Nie może tak być! Żeby móc sparować, musiałbym chodzić w CO NAJWYŻEJ średnich zbrojach. Czy to jakaś kpina? Postać o wielkiej kondycji i sile nie może chodzić w ciężkich zbrojach. Upośledzenie wojowników. Chyba nie taki był zamysł?
NIE PODOBA MI SIĘ TO.
Nawet przy pełnej inicjatywie, bez żadnej zbroi, w danej turze mogę ALBO RAZ ZAATAKOWAĆ, ALBO RAZ ZADEKLAROWAĆ OSŁANIANIE SIĘ TARCZĄ. Absurd. Ba! Nawet napiszę to z capsem. ASBURD.
Czy tak to miało wyglądać?
Nie chcę mieć wojownika, który nie może nic robić w danej turze. Poza tym osłanianie się tarczą bez możliwości ataku też jest śmieszne. Nie patrzyłem w cyferki, ale byłem pewien, że po zadeklarowaniu osłaniania się, wytoczę jeszcze cios, bądź dwa.
Imo opóźnienie ze zbroi powinno być redukowane przez siłę. To pod względem inicjatywy, natomiast co do szybkości pomysł Regga podoba mi się najbardziej. Bo w czym kolczuga jest mniej wygodna niż skórzany kubrak? Jest cięższa. A to jak powinna reagować postać na tą ciężkość powinno być zależne od jej siły, a nie odgórnie ustalone dla wszystkich postaci. Tak jak zmniejszenie szybkości zależy od obciążenia, którego limit też jest uzależniony od siły.
Edit: Co powiecie na pół stopnia siły?
Ostatnio zmieniony przez Khazarid 2010-04-11, 14:39, w całości zmieniany 1 raz
Jak może opóźnienie być identyczne dla chuderlawego elfa i postawnego orka?
Mało tego:
Zbrojny nie ma biegłości do inicjatywy. Czyli, żeby móc osłonić się i zaatakować w jednym czasie musiałbym wydać nie dość, że kolosalne kwoty na współczynnik inicjatywa (liczony x2), to musiałbym mieć bardzo dużo refleksu kosztem innych atrybutów, bardziej potrzebnych (wydawałoby się) zbrojnemu.
Hipotetycznie, teraz:
żeby jakikolwiek zbrojny mógł osłonić się tarczą i wywiązać jakieś uderzenie, musiałby być nagi, w ręce trzymać krótki miecz i w drugiej lekką tarczę.
Ha! Ależ ci zbrojni są silni na tym Talu.
Załamałem się, naprawdę.
co prawda to prawda. Bo wychodzi na to, ż płytówkę może zakładać tylko jakiś jor z siłą cztery, a mający w ch*j zręczności i refleksu. Bo tylko on będzie miał jeszcze jakieś punkty inicjatywy żeby zadać cios. tyle że na temat opóźnienia toczy się już dyskusja w kąciku mg. więc zamiast wołać skandal i chańba, dali byście coś konstruktywnego. Tu plus dla khazarida. ten system tworzymy było nie było razem, i myślę, że pel uwzględni jakieś dobre pomysły. Jako wojownik popieram, jako gracz odwołuje się do rozsądku.
_________________ "Złodziejstwo jest wybaczalne, głupota nie."
"Kradzież nie istnieje, za wszystko trzeba płacić"
N. Bonaparte
co prawda to prawda. Bo wychodzi na to, ż płytówkę może zakładać tylko jakiś jor z siłą cztery, a mający w ch*j zręczności i refleksu. Bo tylko on będzie miał jeszcze jakieś punkty inicjatywy żeby zadać cios. tyle że na temat opóźnienia toczy się już dyskusja w kąciku mg. więc zamiast wołać skandal i chańba, dali byście coś konstruktywnego.
Jor z siłą cztery nie wstanie mając taką zbroję.
Dwa, super_uber_pro postać Idrina ze zbroją większą niż lekka z racji braku siły dostaje automatycznie spore kary z przeciążenia (-6 do zręczności i refleksu już za "średnie"! nie licząc ewentualnego opóźnienia).
Trzy, nastawiona na siłę postać Goruta w pełnej płycie nie ma nawet obciążenia lekkiego... tym samym, żadnych kar w obciążenia. Jedynie za opóźnienie.
Cztery, super_uber_pro postać Idrina, nastawiona wyłącznie na zręczność, ma dzięki takiemu zagraniu rozkosznie śmieszne 40 punktów życia, co Gorut zabiera jej jednym ciosem. Nawet, jeżeli jakimś cudem Alia przetrwa ów jeden cios, krwawić będzie jak zarzynane prosię i nie przetrwa nawet 3 sekund kolejnej rundy walki z gigantycznymi karami za otrzymane rany. Gorut w tym czasie ma 101 pkt hp i kosmiczny, 13 punktowy próg ran, który w połączeniu z pełną płytą robi taki myk, że Gorut zjada na śniadanie pięć taki Idrinowych Alii... Ale nie, jasne, jasne, Domino, zręczność jest super, a wojownicy są *strasznie* skrzywdzeni...
Pięć, jedyne, w czym Domino ma rację to to, iż zbrojny powinien mieć biegłość w inicjatywie. Nie rozumiem, czemu tak nie jest.
Sześć... no błagam, czytałeś, Domino, choć odrobinę zasady PRZED zrobieniem postaci? Pod tym względem nic a nic akurat się nie zmieniło. Jakim prawem masz czelność robić postać omijając ważne dla wojownika atrybuty, a potem krzyczeć, że Ciebie skrzywdzono? Zręczność = premie do ataku. Refleks = inicjatywa. Inicjatywa = akcje. Chcesz mieć wszystko wysoko, w tym inteligencję na 12, czy percepcję na 13, a jednocześnie być szybkim, zwinnym, silnym i wytrzymałym? No chyba coś nie bangla...
Jedyne, w czym ta dyskusja ma rację to fakt, iż zbrojny zdecydowanie powinien mieć biegłość w inicjatywie. Co do reszty.... read manual and go home, folk.
Cztery, super_uber_pro postać Idrina, nastawiona wyłącznie na zręczność, ma dzięki takiemu zagraniu rozkosznie śmieszne 40 punktów życia, co Gorut zabiera jej jednym ciosem. Nawet, jeżeli jakimś cudem Alia przetrwa ów jeden cios, krwawić będzie jak zarzynane prosię i nie przetrwa nawet 3 sekund kolejnej rundy walki z gigantycznymi karami za otrzymane rany. Gorut w tym czasie ma 101 pkt hp i kosmiczny, 13 punktowy próg ran, który w połączeniu z pełną płytą robi taki myk, że Gorut zjada na śniadanie pięć taki Idrinowych Alii... Ale nie, jasne, jasne, Domino, zręczność jest super, a wojownicy są *strasznie* skrzywdzeni...
Nic takiego nie będzie miało miejsca, bo moja postać w płycie nie ma incijatywy nawet na uderzenie.
Reszty nie chce mi się komentować w ogóle.
Twoja postać w pełnej płycie będzie mogła wykonać jeden cios mieczem długim. Na cios mieczem półtoraręcznym się już nie załapujesz. Gdybyś chciał coś sparować tarczą - nie ma o tym mowy. Albo chronisz się tarczą (tylko średnimi i lekkimi, na ciężką nie miałbyś inicjatywy), albo uderzasz mieczem/toporem lekkim, długim. Wszystko tylko raz
// nie wiem, czemu mieszasz w to Cohena... aby uświadomić mnie, że też strasznie źle rozdałem statystyki i że gram skrzywdzonym giermkiem? no proszę... Cohen od samego założenia NIE będzie biegać w zbroi płytowej... po rozwinięciu inicjatywy na 10 maksymalnie ubrany zostanie w zbroję paskową / kolczugę. Mając 14 siły to Cohen koło zbroi płytowej najwyżej przejdzie . Jakoś nie widzę w tym powodu do rozpaczy.
Wena mod: DAWAJ ODPIS
Ostatnio zmieniony przez DaMi 2010-04-11, 23:14, w całości zmieniany 1 raz
Tak, zbrojny powinien mieć biegłość w inicjatywie, to imho na pewno. Ale...
W takim razie skoro jest i opóźnienie i minusy z przeciążenia, w takim razie opóźnienie powinno brać pod uwagę tylko i wyłącznie wygodę zbroi. A w takim wypadku nie każda zbroja ciężka będzie miała większe opóźnienie od każdej zbroi średniej. Bo przecież to nie waga się tu liczy. Albo w inną stronę... Bo coś tu jednak jest nie tak
Ogólnie założenie jest takie, że świeży zbrojny, nie tyka się pełnej płytówki, z ciężką tarczą i ogólnie tankowym setupem dającym 44 pancerza i 55+ pokrycia. Bo trudno, żeby z takim zestawem mógł sobie spokojnie, bez porządnej ilości doświadczenia śmigać mieczykiem i rozwalać wszystko wokół.
Chcesz sprawnie nosić płytówkę, inwestuj w inicjatywę, zdolności itp, które wspomogą funkcjonowanie przy OP: 15 zmniejszając je np do 10. To plus 10 poziom w inicjatywie sprawia, że masz tyle inicjatywy co na początku. Wymaga to jednak rozwoju postaci, bo taka postać w walce gniecie.
Zdolności ogólnie są tworzone toteż spokojnie. Już od pewnego czasu na wrzucenie czekają obniżające opóźnienie, a jest planowane więcej. Poza tym gdy ktoś chce robić tanka, winien zrobić specjalkę na tanka. Ta zaś z pewnością będzie miała odpowiednie bonusy do tankownia.
Zaś zbroja ciężka o opóźnieniu takim jak lekka nie wchodzi w grę. Chociażby ze względów balansowych.
IMO wystarczy jej dać wtedy taką wagę, żeby w całym zestawie, nawet bez tarczy, bez obciążenia mógł latać tylko ktoś z 20 siły, albo i więcej. Wtedy miało by to o tyle sens, że faktycznie pełnopłytowa zbroja nie będzie dla każdego, na koniu zwiększała by się racja jej bytu (vide pancerze turniejowe) a te 20 siły już przeszkadzało by w zrobienia jeszcze postaci z wysoką inicjatywą i bonusem do trafienia.
Do tego nie miałem na myśli, żeby zbroja płytowa miała opóźnienie niczym skórzana. Raczej przyszła mi taka myśl "czym różni się w wygodzie kolcza koszula od skórzanej zbroi, jeśli pominąć wagę?", bo przecież waga załatwiana jest przez obciążenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum