TaL Strona Główna TaL
Tales and Legends

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Talkulator  Talkomiks  Facebook
Tales and Legends PolecaPolecamy  Toplisty Tales and LegendsToplisty 

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Pomysły dla forum
Autor Wiadomość
inv 
Nowicjusz

Wysłany: 2014-08-13, 01:57   Pomysły dla forum

Temat ma traktować o pomysłach graczy i nie tylko na sposoby radzenia sobie z kwestiami organizacyjnymi na forum.

Mój obecny pomysł brzmi:

Przydałoby się stworzyć temat, gdzie gracze wyrażaliby gotowość do rozpoczęcia sesji i wystosowali się do szczegółowych punktów:

Jego intencją jest powstrzymanie naciskań na MG i nauczenie cierpliwości graczy (w tym mnie)

1. Jakie postacie chcą brać udział w sesji?
(Gracz - Imię postaci: np. "Inv - Kozak z Zakarczemnych Zakamarków, Gracz2 - Smervv Maroodah"

2. Jak często gracze będą odpisywać?
( "Mam pracę w tygodniy, więc będę odpisywać w weekendy, na oko mogę skrobnąć 3 posty dziennie" )

3. Jaki to rodzaj przygody?
([/i]"sesja wprowadzająca" / "kontynuacja przygody XYZ" / "Legenda o żwawej krasnalce i hektolitrach krwi przelanej"[/i])

4. Wszelkie dodatkowe info, które graczowi na sercu bądź wątrobie leży
("Lubię placki, chcę dużo placków, ale nie od MG XYZ, bo ostatnio wyszły mu ciastka")

Po wysłaniu do odpowiedniego tematu takiego "formularza gotowości", MG dobrowolnie (?) zgłasza się do prowadzenia sesji graczowi/graczom. MG oczywiście może wybrać komu chce sesję prowadzić, jeżeli ma wybór. Może też w poście odpowiadającym opisać swoje zasady na których sesja będzie prowadzona, czy to odnoszące się do czasu odpisów, czy do ulubionego koloru spodni, jakie gracz będzie nosić w trakcie (pamietajmy, że MG zawsze ma rację :) ).

Dzięki tematowi będziemy mieli pewność, że przygody będą prowadzone konsekwentnie z obu stron :) . Jeżeli coś komuś wypadnie, to poinformuje w tym samym temacie.

Temat mógłby się mieścić w Tawernie, która to, jak wiadomo, jest zalążkiem wielu przygód.

Jeżeli pomysł ma sens, to dajcie znać :)

Pzdr.

DaMi 
Techniczny Mistrz Gry
Narrator

Wysłany: 2014-08-13, 07:30   

inv napisał/a:
MG dobrowolnie (?) zgłasza się do prowadzenia sesji graczowi/graczom.

Uśmiechnąłem się :D

\\+1
Ostatnio zmieniony przez Khazarid 2014-09-01, 21:31, w całości zmieniany 1 raz  

Farewell 
Mistrz Gry
Król Słońce

Wysłany: 2014-08-13, 11:29   

TaL jest chyba zbyt hermetycznym tworem, a graczy nie ma na tyle, by konieczne było pisemne deklarowanie gotowości do sesji.

Tak swoją drogą istnieje już taki temat i dotyczy on legend. Ale co do tych prawdziwych, to nie jestem przekonany, czy to wypali. Tym bardziej, że jeden gracz często dłużej zostaje u jednego MG z racji, że ten będzie chciał kontynuować wątek, który on sam stworzył i sam będzie, bez naciskania i przypominania, kreował następne przygody ;)

DaMi 
Techniczny Mistrz Gry
Narrator

Wysłany: 2014-08-13, 14:52   

Farewell ma oczywiście rację. Aby taki temat zadziałał i miał sens musiałoby TALowiczów być dużo, dużo więcej. Obecnie przy ~10 aktywnych użytkownikach chyba każdy wie kto z kim gra, u kogo, oraz jakie plany na przyszłość mają. Chyba łatwiej też z punktu widzenia gracza jest sprawdzić co słychać w temacie http://www.tal.webd.pl/viewtopic.php?t=1526 i samemu się odezwać do jednego z (dwóch? trzech?) aktywnych MG z pytaniem "poprowadzisz mi wprowadzeniówkę?", niż umieścić posta i czekać na odpowiedź nie-wiadomo-kiedy-i-od-kogo. Z doświadczenia wiem, że gracze najpierw czytają różne sesje a potem potrafią naprawdę z uporem godnym dużo lepszej sprawy męczyć tego MG, którego styl pisania najbardziej im w danej chwili "podpasował" ;)

Odpowiedz do tematu