Nie wiem czy ktoś wyszedł już z takim pomysłem albo czy w historii forum zastosowano podobne rozwiązanie.
Co byście powiedzieli na umożliwienie postaciom czarującym tworzenie i opracowywanie własnych i unikatowych zaklęć niedostępnych dla innych graczy?
Widzę to tak, że gracz tworzyłby fabularny opis czaru a sztab MG/ktoś kompetentny weryfikowałby je dopasowując do mechaniki systemu. Za każdy zapamiętany w ten sposób czar należałoby rzecz jasna płacić stosowną sumę PD i złota (nazwijmy to kosztami produkcji).
To dosyć ciekawe urozmaicenie "powszechnego" zbioru czarów stosowanych i znanych większości czarodziejom który widnieje rozpisany w odpowiednim dziale forum. Proste w zamyśle i nietrudne w zastosowaniu.
Ktoś podziela mój pomysł albo zechce go uzupełnić?
Widzę to tak, że gracz tworzyłby fabularny opis czaru a sztab MG/ktoś kompetentny weryfikowałby je dopasowując do mechaniki systemu. Za każdy zapamiętany w ten sposób czar należałoby rzecz jasna płacić stosowną sumę PD i złota (nazwijmy to kosztami produkcji).
Płacenie doświadczeniem za zaklęcia to rozwiązanie rodem z D&D - mało eleganckie i pozbawione systemowego sensu (staję się mniej doświadczony ponieważ wymyślam zaklęcia?). Niemniej jednak sam pomysł mi się podoba i uważam, że zasługuje on na chwilę uwagi.
_________________ Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned, or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Płacenie doświadczeniem za zaklęcia to rozwiązanie rodem z D&D - mało eleganckie i pozbawione systemowego sensu.
Wspomniałem o tym rozwiązaniu zakładając, że funkcjonuje również i u was, cieszę się widząc, że myliłem się w tym założeniu.
Gwoli małego rozszerzenia dodam, że realizując ten pomysł dobrze było stworzyć osobny dział na księgi czarów graczy podczas gdy oni sami mogliby wymieniać się zaklęciami na fabule (oczywiście z umiarem i w oparciu o jakieś uzasadnienie, w ten sposób można byłoby również stworzyć i umotywować relację uczeń-mistrz czysto mechanicznie)
Gwoli małego rozszerzenia dodam, że realizując ten pomysł dobrze było stworzyć osobny dział na księgi czarów graczy podczas gdy oni sami mogliby wymieniać się zaklęciami na fabule (oczywiście z umiarem i w oparciu o jakieś uzasadnienie, w ten sposób można byłoby również stworzyć i umotywować relację uczeń-mistrz czysto mechanicznie)
Jeśli już to temat w Magii. Może poddział.
Co gdyby podciągnąć to pod Rzemiosło? Wariant - Pisanie Magii, ST odpowiednie do tego, jaka byłaby moc zaklęcia, która byłaby już ustalana, wraz z resztą statystyk, przez MG. Nie podoba mi się jednak pomysł, żeby wszystkie czary wymyślone przez graczy były "ekskluzywne". Limit czarów, które mogłyby nie być wpisane do księgi? Oparty na umiejętności którejś? Może "powszechność" ściśle związana z tym, czy postać pilnuje swojej księgi? Nie wiem, na to nie mam konkretnego pomysłu.
I tak mamy magów jak na lekarstwo...
Opracowane przez postać zaklęcie mogło by zostać przedstawione kolegium/radzie magii i po akceptacji stać publicznym? Za patent do kieszeni maga mogło by wpaść parę złociszy...
Btw eksperymentalnemu zaklęciu powinno towarzyszyć większe ryzyko spektakularnej klapy...
_________________ "Nie ma sprawiedliwości, jesteśmy tylko my!"
"Gdzie jest twój bóg paladynko?"
Eric "Ellesar" Wald
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum