TaL Strona Główna TaL
Tales and Legends

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Talkulator  Talkomiks  Facebook
Tales and Legends PolecaPolecamy  Toplisty Tales and LegendsToplisty 

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kuźnia prozy
Autor Wiadomość
Altharis 
Profesjonalista

Wysłany: 2013-02-13, 21:22   Kuźnia prozy

Witam ;)

Nie jestem pewien czy taki wpis powinien znajdować się w tym dziale, czy raczej powinna to być tawerna - jak coś przenieście, a za kłopot z góry przepraszam.

1. Co Ci Alth znowu odjebało ?

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie idea stworzenia serwisu, strony internetowej, na której użytkownicy mogli by publikować stworzone przez siebie prace literackie - opowiadania czy wręcz cykle opowiadań.

Zastanawiam się czy wśród Was, drodzy talowicze, nie znalazłyby się osoby, które by chciały taki serwis ze mną spróbować stworzyć ?

Mam teraz milion pomysłów w głowie z tym związanych, ale postaram się to jakoś prosto wyjaśnić. Otóż, jak to widzę :

2. Ty na serio ? Jak to niby ma funkcjonować ?

Klimat fantasy, sci-fi, cycyberpunk, whatever. Pod tym względem nie ma ograniczen, pod warunkiem że uda się to odpowiednio skatalogować.

Na stronie z aktualnościami będą się wyświetlać ostatnie wpisy, niezależnie od klimatu. Prócz samych opowiadań czy fragmentów opowiadań także nowości związane z serwisem - reasumując - wszystko nieźle wymieszane, x najnowszych wpisów - nieco na zasadzie blogów internetowych.

Z kolei na podstronach odpowidzialnych za konkretny "klimat", opowiadania i wpisy będą juz odpowiednio skatalogowane, pogrupowane w cykle ( jeśli opowiadanie jest częścią jakiejś sagi) czy według autorów. Również pojawi się pewnie krótki opis świata mający zachęcić do lektury. Tak skatalogowane umieszczone zostaną tam linki do odpowiednich wpisów.

Jak to sobie wszystko wyobrażam - na początku zbiera się mała grupka ludzi, która publikuje swoje opowiadania, wzajemnie je komentuje i ocenia. Jeśli ktoś nowy chce dołączyć do grona autorów i uzyskać możliwość publikowania na stronie swoich prac, wysyła przez maila(bądź w jakiś inny sposób) próbkę sowich zdolności - powiedzmy opowiadanie bądź jego fragment na kilka stron) Administrator udostępnia ową próbkę reszcie autorów poprzez stronę czy forum. Ci wyrażają swoją opinię, czy fragment nadaje się do opublikowania. W razie oceny pozytywnej, kandydat dołącza do grona autorów i zyskuje możliwość swobodnego publikowania dalszych dzieł a także oceniania nadsyłanych przez nowych użytkowników " próbek" prac. W razie oceny negatywnej, wysyłamy wiadomość zwrotną z ewentualną konstruktywną krytyką,a kandydat kandydata zostaje dalej na poziomie zwykłego czytelnika. I tak z każdym nowym użytkownikiem, który chciałby publikować swoje dzieła w serwisie.

Serwer mam, domenę kupię ( na razie mam tymczasową, bo nie jestem przekonany do nazwy Kuźnia prozy - chciałbym to uzgodnić z ewentualnymi zainteresowanymi osobami, i wtedy zarejestrować domenę .pl)

3. Ale czego właściwie od nas chcesz ?

Kogo szukam :

Po pierwsze i przede wszystkim - osób, które mają zacięcie literackie, pisały bądź chciałyby spróbować sił w pisarstwie amatorskim :) Myślę że na talu parę takich by się znalazło. Niejedną sesje można by przerobić na porządne opowiadanie... W takim przypadku oczywiście propozycje głównie do gmów, którzy być może chcieliby " upublicznić" swoje historie poza talem - oczywiście kwestia dogadania się z graczami w kwestii praw autorskich ^^ Bez tej grupy osób nie mam co myśleć o pozostałych sprawach ;)

Po drugie - sympatyków serwisu - Ludzi, którzy chcieliby uczestniczyć w życiu portalu. Osoby, z którymi mógłbym uzgodnić wizję portlau, chciałbym znać ich koncepcję co i jak ma wyglądać czy jak serwis ma się rozwijać. Pierwsze osoby tego typu, które razem ze mną chciałyby rozruszać ten pomysł, otrzymałyby na portalu rangę współpracowników i oczywiście także prawo do oceniania nadsyłanych próbek prac etc

Do powyższej grupy zaliczają się także osoby, które pomogłyby z grafiką czy zagadnieniami informatycznymi. Na start jakiś szczególnych problemow których sam rozwiązać bym nie umiał na chwile obecną sobie nie wyobrażam, ale w przyszłości to pewnie się takie pojawią .

Po trzecie - redaktorów czy moderatorów, zwał jak zwał. Osoby odpowiedzialny za konkretny dział czy porządek w komentarzach. No chyba nie trzeba tłumaczyć ?

Całość działałaby na CMSie, konkretnie na Wordpressie. Dzięki temu zainteresowany każdy mógłby łatwo dodać nowy wpis,anwet kompletny laik komputerowy. a i tak pewnie trzeba będzie napisać jakąś instrukcję.

Dzisiaj zrobiłem podwaliny szablonu, efekt można oglądnąć tu : http://www.kuzniaprozy.uni.me/wpisy/ - Jest to wynik może dwóch godzin pracy, raczej tylko żeby ocenić stronę wizualną i móc jakoś wspólnie uzgodnić i zaplanować funkcjonalność serwisu i wdrażać ją na bieżąco.

Zastanawiam się również, czy ograniczyć serwis do publikowania opowiadań, czy pozwolić także na prezentację innych form artystycznych - głównie grafiki, stworzonej rzecz jasna w klimatach serwisu.

Mam kilka pomysłów na promocję serwisu, jednak żeby gdzieś się pokazać, trzeba już coś mieć ;)

No to jak, ktoś chce się pobawić ? żadnych kosztów oczywiście nie ponosicie - opłatą za serwer itp zajmę się sam. Mnie osobiście projekt fascynuje głównie ze względów informatycznych, no ale ludzi którzy chcieliby współtworzyć taki serwis szukam chyba w właściwym miejscu, czyż nie ? :>

A tak poza tym, co tam u Was ? :]

Khazarid 
Mistrz Gry
Fechmistrz

Wysłany: 2013-02-13, 22:12   

Altharis napisał/a:
1. Co Ci Alth znowu odjebało ?

To raz. Do TaLa wracać, raz!

Altharis napisał/a:
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie idea stworzenia serwisu, strony internetowej, na której użytkownicy mogli by publikować stworzone przez siebie prace literackie - opowiadania czy wręcz cykle opowiadań.

Z Nową Fantastyką ciężko będzie konkurować, coś mi się wydaje. Aczkolwiek pomysł jest zacny. Tak więc jestem zainteresowany i oto moje uwagi ;p

Altharis napisał/a:
Jak to sobie wszystko wyobrażam - na początku zbiera się mała grupka ludzi, która publikuje swoje opowiadania, wzajemnie je komentuje i ocenia. Jeśli ktoś nowy chce dołączyć do grona autorów i uzyskać możliwość publikowania na stronie swoich prac, wysyła przez maila(bądź w jakiś inny sposób) próbkę sowich zdolności - powiedzmy opowiadanie bądź jego fragment na kilka stron) Administrator udostępnia ową próbkę reszcie autorów poprzez stronę czy forum. Ci wyrażają swoją opinię, czy fragment nadaje się do opublikowania. W razie oceny pozytywnej, kandydat dołącza do grona autorów i zyskuje możliwość swobodnego publikowania dalszych dzieł a także oceniania nadsyłanych przez nowych użytkowników " próbek" prac. W razie oceny negatywnej, wysyłamy wiadomość zwrotną z ewentualną konstruktywną krytyką,a kandydat kandydata zostaje dalej na poziomie zwykłego czytelnika. I tak z każdym nowym użytkownikiem, który chciałby publikować swoje dzieła w serwisie.

Jedyny problem, który to widzę, to kwestia taka, że mogłoby to wyglądać na zamkniętą społeczność. Pojawiają się opowiadania, wszyscy mogą sobie czytać, ale! żeby samemu dodać, to Wewnętrzny Krąg musi cię przyjąć do siebie. Oczywiście, sam pomysł jest dobry - po pierwsze, żeby nie pojawiały się zwykle trolle. Po drugie, żeby jakiś poziom minimalny trzymać. Z drugiej strony nowi użytkownicy mogą poczuć się trochę "poza", już nie mówiąc o tym, że świeżo upieczeni "artyści" mogą mieć opory przed wrzuceniem czegokolwiek, co dopiero poddaniem przed krytykę "tych autorów". Kwestia tego, żeby otrzymać pozytywne, miast negatywne wrażenie. Jak to osiągnąć? Nie wiem. Zwracam tylko uwagę na kwestię.

Altharis napisał/a:
Po pierwsze i przede wszystkim - osób, które mają zacięcie literackie, pisały bądź chciałyby spróbować sił w pisarstwie amatorskim Myślę że na talu parę takich by się znalazło. Niejedną sesje można by przerobić na porządne opowiadanie... W takim przypadku oczywiście propozycje głównie do gmów, którzy być może chcieliby " upublicznić" swoje historie poza talem - oczywiście kwestia dogadania się z graczami w kwestii praw autorskich ^^ Bez tej grupy osób nie mam co myśleć o pozostałych sprawach

Cóż no, ja bardzo chętnie. Co prawda do maja raczej nic nowego nie napiszę, ale wrzuconymi już tu na forum opowiadaniami chętnie się podzielę z szerszą publiką. No, może po remasteringu tych pierwszych.

Altharis napisał/a:
Po drugie - sympatyków serwisu - Ludzi, którzy chcieliby uczestniczyć w życiu portalu. Osoby, z którymi mógłbym uzgodnić wizję portlau, chciałbym znać ich koncepcję co i jak ma wyglądać czy jak serwis ma się rozwijać. Pierwsze osoby tego typu, które razem ze mną chciałyby rozruszać ten pomysł, otrzymałyby na portalu rangę współpracowników i oczywiście także prawo do oceniania nadsyłanych próbek prac etc

Jeżeli projekt by już ruszył, to na pewno nie zabolałoby mnie zajrzeć od czasu do czasu, pomijając dzielenie się pracami, ale ja na pewno nie mogę obiecać, że będę na działanie serwisu bardzo aktywnie pracować.
Altharis napisał/a:
Zastanawiam się również, czy ograniczyć serwis do publikowania opowiadań, czy pozwolić także na prezentację innych form artystycznych - głównie grafiki, stworzonej rzecz jasna w klimatach serwisu.

Myślę, że zdecydowanie komiksy by nie wadziły. Obrazki... może raczej jako dodatki do opowiadań, bo jeśli chodzi o to, to jest już multum stron. Chociaż oczywiście raczej mam na myśli to, że nie należałoby się tym specjalnie zajmować, niż ostro zabraniać. Jak tutaj miałaby się tylko reguła oceniania nowych autorów do zastosowania?

Altharis napisał/a:
A tak poza tym, co tam u Was ?

A tak poza tym to fajnie, że zajrzałeś ;p. Forum jak widać ma się, jak się ma, ale to chyba nekromanci moc już tracą. Teraz by się świeża krew do transfuzji przydała.

Altharis 
Profesjonalista

Wysłany: 2013-02-14, 21:13   

Cytat:
Jedyny problem, który to widzę, to kwestia taka, że mogłoby to wyglądać na zamkniętą społeczność. Pojawiają się opowiadania, wszyscy mogą sobie czytać, ale! żeby samemu dodać, to Wewnętrzny Krąg musi cię przyjąć do siebie. Oczywiście, sam pomysł jest dobry - po pierwsze, żeby nie pojawiały się zwykle trolle. Po drugie, żeby jakiś poziom minimalny trzymać. Z drugiej strony nowi użytkownicy mogą poczuć się trochę "poza", już nie mówiąc o tym, że świeżo upieczeni "artyści" mogą mieć opory przed wrzuceniem czegokolwiek, co dopiero poddaniem przed krytykę "tych autorów". Kwestia tego, żeby otrzymać pozytywne, miast negatywne wrażenie. Jak to osiągnąć? Nie wiem. Zwracam tylko uwagę na kwestię.

Słuszna uwaga. Istnieje inna opcja, by zorganizować to nieco na wzór... wykopu. Użytkownicy klikają przy opowiadaniach które im się podobają, i tym sposobem najlepsze zostają wyróżnione na głównej stronie. W raz z upływem czasu waga ich głosów maleje a ich miejsce zjamują inne, nowe. Wszystkie opowiadania byłyby dostępne w innym ,mniej atrakcyjnym miejscu strony, po zalogowaniu

Cytat:
Myślę, że zdecydowanie komiksy by nie wadziły. Obrazki... może raczej jako dodatki do opowiadań, bo jeśli chodzi o to, to jest już multum stron. Chociaż oczywiście raczej mam na myśli to, że nie należałoby się tym specjalnie zajmować, niż ostro zabraniać. Jak tutaj miałaby się tylko reguła oceniania nowych autorów do zastosowania?

Komiksy są świetnym pomysłem, co do obrazków to chyba masz racje - od tego są insze rozmaite digarty.

Dzięki za krytykę ;)

Odpowiedz do tematu